02.03.2017
Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”

W dniu wczorajszym już po raz 7 obchodziliśmy Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. W lutym 2011 roku uchwalono ustawę, gdzie w preambule czytamy :

W hołdzie „Żołnierzom Wyklętym” – bohaterom antykomunistycznego podziemia, którzy w obronie niepodległego bytu Państwa Polskiego, walcząc o prawo do samostanowienia i urzeczywistnienie dążeń demokratycznych społeczeństwa polskiego, z bronią w ręku, jak i w inny sposób, przeciwstawili się sowieckiej agresji i narzuconemu siłą reżimowi komunistycznemu....

Organizatorami łódzkich obchodów, które odbyły się pod  Pomnikiem Ofiar Komunizmu byli : Zarząd Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ "Solidarność", Zarząd Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego oraz Dyrekcja XII Liceum Ogólnokształcącego im. S. Wyspiańskiego w Łodzi.

W uroczystościach przy alei Karola Anstadta nie zabrakło również delegacji naszej organizacji związkowej oraz pocztu sztandarowego.

Poniżej kilka zdjęć z tej uroczystości, które wykonał Bartosz Wasilewski z NSZZ "Solidarność" Region Ziemia Łódzka

W hołdzie "Żołnierzom Wyklętym"

Wszystkie zdjęcia i pełna relacja dostepna na:

Pełna relacja z uroczystości