21.04.2015
Walny Zjazd Delegatów

Na wstępie zebrania przewodniczący kol.Adam Popiołek zapoznał delegatów ze sprawozdaniem z działalności Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” za okres 21.03.2014 – 16.04.2015r.

Nastepnie , przewodniczący Komisji Rewizyjnej kol.Andrzej Kmita przedstawił sprawozdanie Komisji Rewizyjnej z działalności Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" za rok 2014.

Po chwili głos zabrali zaproszeni goście.

Jednym z nich był przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność” kol. Waldemar Krenc , który podzielił się z zebranymi refleksjami o aktualnej sytuacji dotyczącej współpracy lub raczej braku takiej współpracy na linii władza a organizacje związkowe. Zasygnalizował jednocześnie zintensyfikowanie działań mających na celu zmianę w ustawie emerytalnej i przepisach podnoszących wiek emerytalny do 67 roku życia.
Zostaliśmy zapoznani także z planami obchodów 35 rocznicy powstania NSZZ ”Solidarność” , zarówno tymi regionalnymi w Łodzi jak i krajowymi które tym razem odbędą się w Gdańsku. Planuję się że z naszego regionu na uroczystości w Stoczni Gdańskiej wyjedzie około 1200 osób. O szczegółach poinformujemy osobnym komunikatem.
Przewodniczący Zarządu Regionu serdecznie podziękował naszej Organizacji Związkowej za czynne uczestnictwo w ważnych wydarzeniach związkowych , imprezach rocznicowych oraz za aktywne wspieranie działań mających na celu obronę ludzi którzy takiej pomocy potrzebują.

Gościliśmy także osoby kierujące naszą firmą ,  wiceprezesa Zarządu Pana Krzysztofa Kamińskiego oraz dyrektora ds. finansowych Pana Rolanda Ćwierza.
Prezes Kamiński podziękował wszystkim pracownikom naszej firmy za wysiłek wkładany w prawidłowe wykonywanie swych obowiązków w  gorącym okresie remontowym jaki obecnie mamy w naszym mieście.
W rozmowach powróciła sprawa przeprowadzki komórek zakładowych z ulicy Tramwajowej.  Ewentualne terminy tych przenosin i nowe lokalizacje dla poszczególnych zakładów uzależnione są jak to zwykle bywa w takich sytuacjach od możliwości finansowych naszej firmy , orientacyjny koszt takiego przedsięwzięcia to około 200 milionów złoty. I raczej nie stanie się to za rok czy też za dwa lata.

Od dyrektora ds. finansowych Pana Ćwierza dowiedzieliśmy się że w ubiegłym roku na działalność naszej firmy dostaliśmy od miasta sumę 370 milionów złotych i mimo tej rekordowej kwoty działamy jak określił to Pan dyrektor w „permanentnym deficycie”. Nie pomaga też brak spójnego planu transportowego dla naszego miasta za stworzenie  którego odpowiada Zarząd Dróg i Transportu , brak takiego planu przeszkadza w określeniu przez naszą Spółkę planu działania na dłuższą metę. Póki co , i tu też posłużę się  cytatem Pana dyrektora „łatamy dziury” na bieżąco.
Są i lepsze wiadomości , w tym roku wzbogacimy się o 22 nowe pociągi z bydgoskiej Pesy.
Jest też spora szansa że już w czerwcu 2015 otrzymamy tak zwane „zgody korporacyjne” na długoterminowy wynajem 40 nowych autobusów.
W tym roku także w Zakładzie Techniki będzie modernizowanych 19 wagonów (głównie 805N).

Na zakończenie , wiceprezes Kamiński zapewnił nas o tym że obecne władze Zarządu Spółki nie planują wydzielenia lub podziału naszej Spółki oraz że wszelkie tego typu próby spotkają się z negatywną opinią obecnego Zarządu Spółki.
Trzymamy za słowo.

pk