07.09.2015
Pikieta pod Senatem

W dniu 4.09.2015 członkowie NSZZ „Solidarność” w MPK Łódź uczestniczyli w pikiecie zorganizowanej przez Komisję Krajową pod siedzibą Senatu w Warszawie. W tym dniu senatorowie mieli rozpatrzyć wniosek Prezydenta RP o przeprowadzenie referendum które miałoby się odbyć 25 października w dniu wyborów parlamentarnych.

Wniosek dotyczył trzech pytań na które mieliby odpowiedzieć Polacy : czy są „za obniżeniem wieku emerytalnego i powiązaniem uprawnień emerytalnych ze stażem pracy”, czy są „za utrzymaniem dotychczasowego systemu funkcjonowania Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe” i czy są „za przywróceniem powszechnego ustawowego obowiązku szkolnego od siódmego roku życia”.

Niestety , Senat wniosek Prezydenta RP odrzucił , za przyjęciem wniosku głosowało 35 senatorów, przeciw było 53, a 2 wstrzymało się od głosu.

W oczekiwaniu na decyzję senatorów wsparliśmy manifestację pracowników ZUS która odbywała się pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów , protestujący domagali się podwyżek płac, zaprzestania przedmiotowego traktowania pracowników, przestrzegania prawa pracy i respektowania praw pracowniczych.

Poniżej zdjęcia z pikiety

Pikieta pod Senatem